Krydret ostekake med bringebær og tranebær

Krydret ostekake med bringebær og tranebær

  • Syltetøy:
  • 1 ts skrelt og hakket ingefærrot
  • 170 g Driscoll´s bringebær
  • 200 g tranebær (hvis fryste, ikke tin dem)
  • 135 g sukker
  • 7 ss appelsinjuice
  • Dekorasjon:
  • 240 ml veldig kald kremfløte
  • 2 ss siktet melis
  • 340 g Driscoll´s bringebær
  • 2 ss kjekssmuler fra kakebunnen (over; valgfritt)
  • Kakebunn:
  • 300 g krydrede kjeks eller pepperkaker (til 250 g smuler)
  • 2 ss sukker
  • 1/4 ts fint havsalt
  • 4 ss usaltet smør, smeltet
  • Fyll
  • 1 kg kremost, romtemperert
  • 265 g sukker
  • 1/2 ts fint havsalt
  • 1 ss ren vaniljeekstrakt
  • 240 ml kremfløte, romtemperert
  • 100 ml vanlig gresk yoghurt
  • 100 g kjekssmuler fra kakebunnen (over)
  • 4 store egg, romtempererte

60 min + 95 min | 16 | dessert | laget av dorie sreenspan

Raspberry
Krydret ostekake med bringebær og tranebær
Raspberry

Anvisninger

Kakebunn
Smør en 23-25 cm kakeform. Pannen bør være 7 cm høy. Kle bunnen av formen i et dobbelt lag med aluminiumsfolie: lag et kryss av to
ark med folie, sett formen i midten og kle den inn. Folien skal gå så høyt opp som mulig, og sitte så tett som mulig. Dette gjøres for at ikke
vann skal sive inn i formen. Legg deretter bakepapir på et stekebrett.

Del opp kjeksene og legg dem i en kjøkkenmaskin eller blender og miks til de er knust i biter. Alternativt kan du legge kjeksene i en plastikkpose og knuse dem med en kjevle. Du trenger 175 g smuler til bunnen, resten kan du spare til kaken og til dekorasjon

Miks smuler, sukker og salt sammen i en middels stor bolle, hell over smeltet smør og bruk en gaffel (eller fingre) til å blande alt. Blandingen skal være jevnt fuktig. Legg blandingen i kakeformen og press den så jevnt som mulig over bunnen og opp langs sidene. Ideelt sett skal smulene gå halvveis opp langs sidene på kakeformen, eller høyere, men den trenger ikke være perfekt. Frys bunnen i minimum 15 minutter.

Sett en rist i ovnen og forvarm den til 180 grader.
Sett kakeformen på stekebrettet. Stek bunnen i 10 minutter, og sett den deretter på en rist for avkjøling mens du lager fyllet. Senk temperaturen i ovnen til 160 grader.

Fyll
Sett en kjele med vann til å koke og ha en stekepanne som er stor nok til å holde kakeformen i nærheten.

Bruk en kjøkkenmaskin med «paddle attachment» eller en håndmikser og en stor bolle til å slå kremost på middels hastighet i ca. 4 minutter, eller til den er helt jevn. Tilsett sukker og salt og miks i 4 nye minutter. Slå inn vaniljeekstrakt, og tilsett deretter ett og ett egg. Miks i et minutt etter hvert egg er lagt i. Stopp regelmessig for å skrape ned sidene på bollen og sørg for at også det i bunnen blir tilstrekkelig mikset. Reduser til lav hastighet og miks inn krem og yoghurt. Når røren er helt jevn kan du røre inn kjekssmulene (spar 2 ss til dekorasjon om du vil) og rør om et par ekstra runder med en bøyelig stekespade.

Putt kakeformen i stekepannen og fyll den med røren. Røren vil sannsynligvis nå opp til toppen av formen; om du har noe til overs, kan du steke det i en liten, smurt souffleform eller sauskopp ved siden av kaken. Eventuelt i en annen form som du kan fylle med vann. Sett stekepannen i ovnen og hell nok vann i den til at det går halvveis opp langs sidene på kakeformen.

Sett en timer på 90 minutter; motstå fristelsen det er å åpne ovnen. Du trenger ikke å vri pannen med mindre ovnens varme er veldig ujevn. Ostekaken vil reise seg over kanten på formen - det går helt fint. Toppen vil bli brun og muligens slå sprekker - det går også helt fint. Når timeren gir lyd fra seg kan du skru av ovnen, sette en tresleiv i ovnsdøra og la kaken hvile i vannbadet i en time til (dette er ingen dessert for de utålmodige!)

Løft kakeformen forsiktig ut av stekepannen. Uavhengig av hvor godt du har pakken inn kakeformen, vil det være vann i folien - fjern folien og overfør ostekaken til en rist for avkjøling til romtemperatur.

Dekk den avkjølte kaken lett og sett i kjøleskap i minst 4 timer. Ostekake bør alltid servers kald - da smaker den mye bedre, og er enklere å kutte. (Ostekaken kan pakkes inn og kjøles i kjøleskap i opptil 3 dager.)

Dekorasjon
Rør sammen tranebær, sukker, appelsinjuice og ingefær i en middels sto kasserolle. Sett kasserollen over middels til høy varme og la miksen få koke mens du rører regelmessig med en slikkepott. Etter rundt 5 minutter, når miksen begynner å boble, skumme og bærene sprekker, rør konstant til syltetøyet tykner og slikkepotten etterlater spor som kjapt forsvinner i bunnen av kasserollen. Skrap syltetøyet ned i en bolle som tåler varme og rør inn bringebærene. La syltetøyet avkjøles i ca 30 minutter før du kjører den i en kjøkkenmaskin eller en blender - rør til den er litt tykk. Legg syltetøyet tilbake i bollen, legg plastfolie over og sett i kjøleskap til den er avkjølt, minimum 2 timer (du kan lage syltetøyet opptil 3 dager før og la det stå i kjøleskap). Om det er ekstra væske rundt kantene på bollen etter avkjøling, hell syltetøyet over en sil og rør rundt til væsken fjernes (spar væsken og rør det i boblevann).
Dra en kniv mellom kakebunnen og formens sider, og bruker deretter en hårføner til å varme sidene på kakeformen (eventuelt dekk sidene på formen med et varmt, vått kjøkkenhåndkle). Fjern formens sider varsomt.

Bruk en liten slikkepott eller en kniv til å dekke toppen av kaken med syltetøy. (Om du har noe til overs, kan det spises til frokost). Sprut en sirkel kremfløte rundt kantene på kaken og sprut to mer konsentriske sirkler. Legg bærene på syltetøyet med spissen opp, slik at det dannes to sirkler med bær, og fyll den innerste sirkelen med bær. Spre gjerne gjenværende kjekssmuler over kaken.

Om kaken ikke skal servers umiddelbart, kan den settes i kjøleskap.
Servering: Det finnes to gode måter å skjære opp kaken på: Du kan bruke en lang tanntråd (hold stramt i begge ender og skjær ned over kaken) eller en lang, tynn kniv (varm den i varmt vann, tørk den og kutt. Gjenta prosessen for hvert stykke).
Lagring: God pakket inn og på avstand fra mat med sterk odør kan den dekorerte ostekaken stå i kjøleskap i opptil 3 dager. Den kan også pakkes lufttett og fryses i opptil 2 måneder. Deretter kan den tines, fortsatt pakket inn, i kjøleskapet over natten. Så fort den er dekorert, bør kaken helst serveres innen 4 timer.

Leafs Raspberry
Leafs

Mer inspirasjon på sosiale medier!

Sterk start på uken

Sterk start på uken

Kake med volanger

Kake med volanger

Lilla bjørnebær smoothie

Lilla bjørnebær smoothie

Du finner oss her:

Coop Obs! Hypermariked
Coop Marked
Coop Extra
Coop Mega
Coop Prix

Det er bær som er vår greie, men vi sier ikke nei takk til en cookie, heller;) På nettsiden benytter vi oss av cookies (eller ikke-spiselige informasjonskapsler, om du vil) for å sikre at besøkende får den opplevelsen de er ute etter. Ta en titt på vår cookie-policy, er du snill. Når du trykker på «Den er grei» godtar du retningslinjene.